De geschiedenis van Airport Eindhoven gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. In 1932 werd het vliegveld opgericht als militaire basis en kreeg het de naam Welschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld door de Duitsers bezet en gebruikt als vliegbasis. Na de bevrijding werd het vliegveld door de Nederlandse luchtmacht overgenomen en uitgebreid tot een volwaardige militaire basis.

In 1984 werd besloten om Eindhoven Airport ook open te stellen voor commercieel verkeer. In eerste instantie werden er voornamelijk vluchten uitgevoerd naar bestemmingen binnen Europa, zoals Londen, Parijs en Berlijn. Het aantal passagiers groeide gestaag en in 2005 werd er een nieuwe terminal geopend om de groeiende stroom reizigers te kunnen verwerken.

Onderdeel van de Schiphol Group

In 2012 werd Eindhoven Airport verzelfstandigd en werd het onderdeel van de Schiphol Group. Dit zorgde voor een verdere professionalisering van de luchthaven en er werden plannen gemaakt om de luchthaven verder uit te breiden. In de jaren daarna groeide het aantal bestemmingen en passagiers verder. In 2018 reisden er bijna 6 miljoen passagiers via Eindhoven Airport.

Gamechanger Ryanair

Een belangrijke ontwikkeling voor Eindhoven Airport is de samenwerking met luchtvaartmaatschappij Ryanair. Vanaf 2010 begon Ryanair met het aanbieden van vluchten vanaf Eindhoven naar diverse bestemmingen binnen Europa. Dit zorgde voor een sterke groei van het aantal passagiers en inmiddels is Ryanair de grootste luchtvaartmaatschappij op Eindhoven Airport.

Landen Eindhoven Airport 2022

Een recente ontwikkeling is de verduurzaming van Eindhoven Airport. In 2019 werd er een plan gepresenteerd om de luchthaven te verduurzamen en de uitstoot van CO2 te verminderen. Zo wordt er onder andere ingezet op het gebruik van duurzame brandstoffen en het verminderen van het gebruik van grondstroom.

Belangrijke speler in de internationale luchtvaart

Inmiddels is Eindhoven Airport uitgegroeid tot een belangrijke luchthaven voor de regio Zuidoost-Brabant en worden er dagelijks vele vluchten uitgevoerd naar diverse bestemmingen binnen en buiten Europa. De geschiedenis van de luchthaven laat zien dat het een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland en dat het nog altijd een belangrijke speler is in de internationale luchtvaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *