Praag is wat mij betreft een adembenemende parel onder de Europese steden. Deze metropool omarmt je met haar overvloed aan schatten en intrigeert elke reiziger op zoek naar avontuur. De stad onthult haar pracht door middel van majestueuze oude bouwwerken die je terug in de tijd katapulteren, imposante kerken die je spirituele ziel beroeren, levendige straten gedrenkt in kleurenpracht en verrukkelijke lekkernijen die elke fijnproever bekoren. Een bezoek aan Praag tijdens de zomer laat je kennismaken met haar zinderende charmes, maar in de winter tovert ze zichzelf om tot een sfeervol wonderland vol fonkelende kerstmarkten. In deze blog neem ik je mee langs de meest fascinerende bezienswaardigheden die Praag te bieden heeft. Maak je klaar voor het verborgen pareltje Praag!

Karelsbrug (Karlův most)

Laten we starten met de meest beroemde en bekende trekpleister van Praag: de Karelsbrug. Deze iconische brug werd gebouwd in 1357, op instructie van koning Karel IV. Het is een indrukwekkend bouwwerk dat zich uitstrekt over meer dan 500 meter. Wat direct opvalt zijn de 16 elegante bogen en talloze standbeelden die erop prijken. Een grappig detail is dat deze standbeelden eigenlijk pas in de 17e eeuw toegevoegd werden! Indien je beide kanten van de brug beklimt, kom je uit bij torens die een panoramisch uitzicht bieden. Bovendien kun je ook een museum bezoeken waar je meer te weten kunt komen over de rijke geschiedenis van deze brug.

Tip: Reserveer nu online je tickets voor minder dan 10 euro!

Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí)

Het Oude Stadsplein, ook bekend als Staromestske Namesti, is in mijn opinie absoluut het meest adembenemende plein van Praag! Dit levendige plein wordt omgeven door een overvloed aan kleurrijke gebouwen, elegante herenhuizen, het historische Oude Raadhuis en betoverende kerken. Op elke hoek van de straat wacht er weer een nieuwe pracht om ontdekt te worden, waardoor je hier moeiteloos urenlang kunt dwalen en genieten.

verborgen pareltje Praag

De Astronomische klok

De Astronomische klok van Praag is een intrigerend architectonisch hoogstandje dat op het Oude Stadsplein te vinden is, recht tegenover het imposante Oude Raadhuis. Verwacht echter niet dat deze klok je volledig zal verbazen. Het is eerder een bescheiden attractie waar je toevallig langs kunt lopen terwijl je het plein verkent. Dit middeleeuwse uurwerk is niet alleen in staat om de tijd aan te geven, maar ook om de betoverende dans van de zon en de maan te laten zien. Ieder uur wachten talloze nieuwsgierige toeristen in anticipatie tot de majestueuze deuren van deze unieke klok zich openen, waarmee zij getuige worden van een spectaculaire vertoning. Je hebt de mogelijkheid om deze klok te beklimmen en daardoor een adembenemend uitzicht over Praag te ervaren. Op het moment dat je je bevindt op het oude Stadsplein, zal je direct worden aangetrokken door een indrukwekkend bouwwerk genaamd de Týnkerk. Een groot deel van deze prachtige kerk wordt echter aan het zicht onttrokken door nabijgelegen bebouwing. Pas wanneer je besluit om de toren van de Astronomische klok te beklimmen, realiseer je je werkelijk hoe immens deze kerk eigenlijk is.

 tip: Voor een nog betere ervaring raad ik aan om mee te gaan met een begeleide tour. Dit stelt je in staat om gedetailleerde uitleg te krijgen over het hele gebouw en meer te ontdekken over de rijke geschiedenis van Praag. Tickets zijn beschikbaar voor 16 euro per persoon en kunnen hier gereserveerd worden.

verborgen pareltje Praag, De Astronomische klok

De Clementinum

De Clementinum is een betoverende bibliotheek die dateert uit de elfde eeuw en alleen toegankelijk is met een rondleiding. Ik heb lang getwijfeld of ik de Clementinum zou bezoeken. Waarom? Omdat foto’s niet toegestaan zijn en je niet echt de bibliotheek mag betreden, dat las ik tenminste in vele recensies. Toch heb ik besloten deze bibliotheek een kans te geven en ik heb er geen moment spijt van gehad! Tijdens de rondleiding krijg je veel informatie over het historische complex en uiteindelijk mag je genieten van het prachtige barokke interieur van de bibliotheek. En wauw… wat een ongelofelijke schoonheid! Ook al mocht je alleen vanaf de ingang naar binnen gluren, het was zo imposant om dit te aanschouwen! Zonder twijfel is dit de meest adembenemende bibliotheek die ik ooit gezien heb. Tijdens de rondleiding beklim je ook nog eens de toren, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over Praag. Al met al kan ik deze tour absoluut aanbevelen! Boek hier de tour.

Praagse Burcht (Pražský hrad)

De Praagse Burcht is een fascinerend terrein aan de overkant van de rivier. Het is een mix van kathedralen, paleizen en tuinen, omringd door een imposante muur. Je zult je hier zeker wel een paar uur kunnen vermaken. Ontdek de prachtige St. Vitus kathedraal, het Koninklijk Paleis van Praag en slenter door het legendarische Gouden Straatje, waar vroeger ambachtslieden hun werk deden. Plan genoeg tijd in voor dit complex en reserveer je tickets online om drukte te vermijden!

Tip: Wil je meer weten over de rijke geschiedenis en alle geheimen die deze plek herbergt? Dan raad ik je aan om een gids mee te nemen. Zij nemen je mee op ontdekkingstocht door het gebied en brengen je onder andere naar de betoverende wijk Mála Strana.

Het gouden straatje

In het betoverende en historische Praagse Burcht bevindt zich een verborgen schat genaamd Het Gouden Straatje. Deze kleurrijke opeenvolging van kleine huisjes is doordrenkt met geschiedenis, waar mensen uit vroegere tijden leefden en werkten. Het was intrigerend om binnen te stappen in deze tijdscapsule en te ontdekken hoe hun leven er destijds uitzag. Wat mij vooral fascineerde, was de diversiteit aan activiteiten die hier plaatsvonden! Tevens bood het bovenste gedeelte een museum dat vol trots verschillende wapens en indrukwekkende ridderuitrustingen tentoonstelde. Eerlijk gezegd had ik niet veel verwachtingen van dit pittoreske straatje, maar uiteindelijk verraste het me positief en zorgde voor een onvergetelijke ervaring!

Jeruzalemsynagoge

Deze synagoge, gebouwd in het jaar 1906 ter vervanging van zes andere synagogen in de Joodse wijk die omwille van renovatie waren afgebroken, valt op door haar opvallende kleurencombinatie. De synagoge is bekleed met prachtige tinten roze en blauw, waardoor ze direct de aandacht trekt in deze nieuwe wijk.

Wandelen door het oude centrum van Praag

Het verkennen van de sfeervolle zijstraten rondom het Oude Stadsplein is absoluut een aanrader. Hier stuit je op adembenemende architectuur en talloze historische kerken. Een wandeling door het oude centrum van Praag laat je sprakeloos achter!

Geniet van de traditionele Trdelnik

Als je in Praag bent, vind je op bijna elke hoek van de straat trdelnik. Er zijn talloze varianten te ontdekken, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de heerlijke zoete deegrol. Trdelnik is een rol gemaakt van deeg dat rijkelijk bestrooid is met suiker en kaneel, vervolgens om een buis wordt gewikkeld en boven hete kolen wordt bereid. Je hebt verschillende keuzes als het gaat om vullingen – of je neemt hem leeg of met ijs. Sommige winkels gaan nog verder en voegen pistachenoten of chocolade toe aan de buitenkant, of serveren zelfs verrukkelijk ijs met appel en kaneel erin.

traditionele Trdelnik

Praag staat bekend om zijn schilderachtige schoonheid, rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, waardoor het een populaire bestemming is voor reizigers uit de hele wereld. Het is een stad die doordrenkt is van romantiek en mystiek, waardoor het een unieke en onvergetelijke ervaring biedt. Vind hier het gehele aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *