Het Koningspad stond bekend als het meest gevaarlijke wandelpad ter wereld, jarenlang! Nu echter, na een grondige restauratie, is het pad volledig veilig om te bewandelen. Het heeft zelfs een ware transformatie ondergaan en is uitgegroeid tot een absolute trekpleister voor toeristen. Wij hebben het avontuur aangedurfd en waren werkelijk betoverd. In dit artikel willen wij jou graag voorzien van waardevolle tips om dit adembenemende wandelpad te ervaren!

Caminito del Rey

Wat is het Koningspad?

Het Koningspad, ook wel bekend als Caminito Del Rey, is een fascinerende route die je doet denken aan de koninklijke geschiedenis van Spanje. Gebouwd in 1905 voor de werknemers van een elektriciteitscentrale, bood dit pad hen een gemakkelijke manier om tussen verschillende watervallen te reizen. Het wordt gezegd dat Koning Alfons XIII zelfs over dit pad liep om de dam te openen en getuige te zijn van de voortgang van de werkzaamheden.

Maar het verhaal stopt daar niet. Na verloop van tijd raakten de werknemers het pad uit het oog en begonnen avonturiers van over de hele wereld interesse te tonen. Er was echter één groot probleem: dit pad was levensgevaarlijk. Er zijn zelfs doden gevallen op deze angstaanjagende route.

Gelukkig heeft de Spaanse regering ingegrepen en besloten om het pad volledig te restaureren. Sinds 2015 kun je nu, met een gerust hart en volledige veiligheid, genieten van deze spectaculaire tocht door de adembenemende El Chorro-kloof. De uitzichten die je onderweg tegenkomt zijn simpelweg onbeschrijfelijk mooi.

Caminito del Rey
Caminito del Rey

Wat staat me te wachten tijdens de wandeling op Caminito del Rey?

Laat me duidelijk zijn: als je hoogtevrees hebt, is het beter om dit pad niet te bewandelen! Mensen die slecht ter been zijn, kunnen het ook maar beter overslaan. Het totale pad is ongeveer 7,7 kilometer lang. Hiervan loop je 4,8 kilometer naar de kloof zelf (vanaf de parkeerplaats). Het wandelpad zelf is dus zo’n 3 kilometer lang, maar een groot deel van deze afstand loop je over smalle paadjes die slechts 1 meter breed zijn en zich 100 meter boven de rivier/kloof bevinden. Je kunt dus prachtige uitzichten verwachten!

Caminito del Rey

De eerste honderd meter voelde ik zelf behoorlijke kriebels in mijn buik, maar dat gevoel verdwijnt snel. Een gedeelte van de wandeling loop je op een houten vlonder met hier en daar trapjes. Houd er wel rekening mee dat er bijna geen leuningen zijn. Gelukkig hoef je echter geen zware beklimming te maken. Als je een redelijke conditie hebt, is dit pad goed te doen.

Caminito del Rey

Houd er rekening mee dat tijdens je tocht er geen faciliteit zoals een sanitaire ruimte, winkeltje of restaurant te vinden is. Onderweg kom je af en toe echter wel bankjes tegen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende water bij je hebt om gehydrateerd te blijven. Niet te vergeten is het dragen van een helm op dit pad verplicht gesteld. Bij het vertrekpunt ontvang je niet alleen een helm, maar ook een haarnetje, wel zo hygiënisch.

Caminito del Rey

Hoe kun je El Caminito del Rey bereiken? Er zijn verschillende mogelijkheden:

Met de auto naar El Caminito del Rey
Je kunt binnen 1 tot anderhalf uur met een huurauto vanuit de Málaga – Marbella zone bij de Caminito aankomen. Parkeer je auto op de parkeerplaats ‘Aparcamiento Caminito del Rey’. Vanaf daar loop je in enkele minuten naar de tunnel waar het eerste deel van de wandelroute begint.

Met trein en bus
Vanaf het centraal station in Málaga kun je de trein nemen naar El Chorro. Deze rit duurt ongeveer 45 minuten. Vervolgens kun je met de bus naar “El Kiosko” gaan, dit is het restaurant waar de bus stopt. Vanaf daar wandel je ongeveer 5 minuten naar de ingang van de tunnel waar het pad begint. In totaal duurt deze reis ongeveer 1 uur en 45 minuten.

Met een georganiseerde excursie
Vanuit verschillende plaatsen in Málaga en aan de Costa del Sol vertrekken er georganiseerde rondleidingen naar Caminito del Rey. Dit heeft als groot voordeel dat zowel het vervoer als het entreeticket worden geregeld. Het kan namelijk nogal lastig zijn om zelf tickets te bemachtigen voor Caminito del Rey, maar via een excursiebureau ben je verzekerd van toegang, zelfs op korte termijn! Wij hebben voor een georganiseerde excursie gekozen en deze bevelen wij dan ook sterk aan! Klik hier en boek je tickets.

Tip: Koop je tickets ruim op voorhand, toegang is beperkt (1100 personen per dag worden toegelaten) en het is snel uitverkocht.  

Zoek je nog een hotel voor je trip bekijk dan snel het aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *