Kreta, een intrigerend eiland in Griekenland, staat bekend om zijn ongekende veelzijdigheid. Met een oppervlakte die vergelijkbaar is met Zuid-Nederland, is het werkelijk het grootste eiland van heel Griekenland. De overvloed aan prachtige bezienswaardigheden op Kreta zal je zeker niet teleurstellen. Als je van plan bent om een zonvakantie Kreta te boeken, laat me dan nu mijn waardevolle tips delen over de activiteiten die je kunt ondernemen op dit eiland.

1. Arcadi klooster

Op een steenworp afstand van de bruisende stad Retyhmno bevindt zich het prachtige Arcadi klooster. In mijn ogen is dit absoluut één van de meest betoverende bezienswaardigheden die het eiland te bieden heeft. De gevel van dit historische monument, daterend uit de zestiende eeuw, ademt een authentiek Venetiaanse sfeer. Het overige gedeelte van het klooster werd met veel toewijding opgebouwd gedurende de zeventiende eeuw. Als je er nu naartoe gaat, zul je nog altijd Grieks-Orthodoxe monniken tegenkomen, die er hun spirituele thuis hebben gevonden. Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je gemakkelijk met een huurauto naar het Arcadi klooster. Een alternatieve en interessante keuze is om deel te nemen aan een e-bike tour die vertrekt vanuit Rethymno. Tijdens deze tour fiets je onder begeleiding van een ervaren gids door schilderachtige dorpjes en langs de schitterende kustlijn van Kreta, op weg naar het betoverende klooster. Na afloop van deze onvergetelijke ervaring kun je genieten van een authentieke traditionele lunch.

boek hier een e-bike tour naar Arcadi klooster

Zonvakantie Kreta: activiteiten & tips Arcadi klooster

2. De havenstad Rethymnon

Rethymnon vind ik persoonlijke de leukste stad op het eiland Kreta. Een bezoek aan Rethymnon betekent niet alleen genieten van de uitgestrekte en gezellige zandstranden, maar ook zeker het verkennen van het historische centrum. De haven van Rethymnon ademt de sfeer uit van een oude, charmante Venetiaanse haven. Het centrum is bezaaid met talloze boetiekjes waar je urenlang kunt rondslenteren. Het hart van de stad bestaat slechts uit smalle straatjes wat een bijzonder knusse en sfeervolle uitstraling geeft. Als je liever op een terrasje neerstrijkt, dan kan dat hier ook. Tegelijkertijd kun je genieten van heerlijke lokale gerechten, vooral verse visgerechten zijn hier een specialiteit.

Zonvakantie Kreta: activiteiten & tips, Rethymnon

3. Bezoek het pittoreske Chania

Chania, ook wel beschouwd als de parel van Kreta, staat bekend om haar betoverende schoonheid en charmante karakter. Deze stad biedt een onweerstaanbare mix van levendige boulevards en intieme steegjes die je uitnodigen om te dwalen en ontdekken. De Venetiaanse haven en het imposante fort laten je versteld staan van hun pracht en historische betekenis. Als kers op de taart: Chania’s oude stad is volledig autovrij, waardoor je in alle rust kunt genieten van haar unieke ambiance.

Zonvakantie Kreta: activiteiten & tips Chania

4. Preveli klooster + strand

Nog een mooi klooster is het Preveli klooster aan de zuidkust. Dit klooster is absoluut een bezoekje waard. Waarom zou je niet een dagtocht plannen waarin je het schilderachtige Preveli strand verkent en vervolgens geniet van de serene ambiance van het Preveli klooster? Het strand van Preveli, is een absolute must-visit. Bij het boeken van onze reis naar Kreta kregen we deze tip niet voor niets! Dit gedeelte van het eiland staat bekend om zijn bijzondere eigenschappen en heeft veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan het prachtige palmenstrand en de rivier die uitmondt in de Libische zee. Een spectaculair uitzicht wacht op je als je met de auto naar boven rijdt. Maar voordat je dit punt bereikt, rijd je door een betoverende kloof die onderdeel is van Preveli genaamd: de Kourtaliotikokloof. Na aankomst parkeerden we onze auto bovenaan en begonnen we aan een trap naar beneden richting het strand. De afdaling duurde slechts 20 minuten, maar het was absoluut de moeite waard. Het zien van zowel de palmbomen van boven als vanaf beneden was adembenemend mooi.

Preveli klooster + strand

5. Wandel door de Samariakloof

Op Kreta vind je een van de meest beroemde en smalste kloven ter wereld – de Samariakloof. Als je deze adembenemende tocht van 16 kilometer aangaat, zul je versteld staan van de imposante rotswanden. Op sommige plekken worden deze rotswanden zo nauw dat het voelt alsof ze haast dichtklappen. Het is dan ook geen wandelingetje in het park, maar eerder een uitdagend avontuur. Gelukkig bestaat er ook nog een alternatief voor degenen die wel van natuur houden, maar niet per se hun fysieke uithoudingsvermogen willen testen – de Imbroskloof. Deze kloof is niet alleen korter in lengte, maar ook iets minder intensief om doorheen te navigeren.

Boek hier een georganiseerde tour naar de Samariakloof

Samariakloof

6. Spinalonga

Een opmerkelijke bezienswaardigheid op Kreta die absoluut de moeite waard is om te bezoeken, is Spinalonga. Dit eiland diende tot ver in de jaren ’50 van de vorige eeuw als verbanningsoord voor mensen die leden aan Lepra. Het feit dat ze zo dicht bij de kust van Kreta waren, maakte het voor mij een bijzonder aangrijpende ervaring toen ik Spinalonga bezocht. Stel je eens voor dat je daar vast zat, terwijl je dierbaren aan de overkant van het water woonden. Spinalonga is nu een monument ter nagedachtenis aan de vele mensen die hier jarenlang hebben gewoond. Het is werkelijk een unieke plek met een buitengewoon tragische geschiedenis. Een bezoek aan Spinalonga moet zeker op je lijstje staan wanneer je Kreta bezoekt.

Koop hier alvast kaarten voor de boottrip

Spinalonga

7. Bezoek de mooiste stranden van Kreta

Uiteraard is Kreta ook aantrekkelijk vanwege de prachtige stranden en het heldere blauwe water. Vanwege zijn afgelegen ligging in het zuidoosten van de Middellandse Zee zijn er opmerkelijke stranden te vinden: van rotsachtige baaien tot palmbomenstranden en zelfs roze zandstranden. De meeste van deze stranden bevinden zich in het westen van Kreta.

Vai Beach: een zandstrand met palmbomen, gelegen in het uiterste oosten.
Elafonissi Beach + eiland: het beroemde roze zandstrand van Kreta in het zuidwesten.
Balos Beach + schiereiland: uitgeroepen tot het mooiste strand van Kreta, vereist een 2 kilometer lange wandeling. In het noordwesten van Kreta.
Seitan Limania Beach: een klein stukje strand dat wordt omringd door rotsen, waarvan het water melkachtig blauw is.
Kolokitha beach: een schiereiland waar je met de auto naartoe kunt vlakbij Agios Nikolaos.
Chrissi eiland: Een prachtig eiland met glashelder water, dat alleen bereikbaar is per boot. In het zuidoosten van Kreta.

Zonvakantie Kreta: activiteiten & tips stranden

8. Bezoek Knossos

Kreta heeft een buitengewoon fascinerende geschiedenis die teruggaat tot meer dan 9000 jaar geleden. In het jaar 7000 voor Christus begonnen de allereerste bewoners zich te vestigen op dit eiland. Tot op de dag van vandaag zijn er nog talloze overblijfselen te aanschouwen van deze tijd en de periodes die daarop volgden. Knossos is een absoluut iconisch voorbeeld hiervan, een plek die niet mag ontbreken in je reisplan. Deze opgravingen vertegenwoordigen de oorspronkelijke bewoners van Kreta, namelijk de Minoïsche beschaving. Destijds was Knossos zelfs de grootste stad van dat moment! Een bezoek aan deze plek is werkelijk de moeite waard, maar bedenk wel dat sommige delen gerestaureerd zijn om hun voormalige glorie te herstellen.

Boek hier alvast jouw entreeticket en skip the line

Zonvakantie Kreta: activiteiten & tips

9. Bezoek de hoofdstad Heraklion

De hoofdstad van Kreta is Heraklion, een stad doordrenkt met geschiedenis en cultuur. Heraklion onderscheidt zich van andere steden door zijn bruisende verkeer en indrukwekkende architectuur. Het lijkt bijna alsof je je in Athene waant, met al die imposante gebouwen en drukte om je heen. Niet voor niets is Heraklion één van de grootste steden van heel Griekenland. Het allerleukste gedeelte van Heraklion is zonder twijfel de nog deels ommuurde binnenstad. Hier kun je onder andere het boeiende Archeologisch museum bezoeken, waar je een kijkje kunt nemen in het verleden van deze betoverende plek. Daarnaast zijn er talloze unieke winkels te vinden waar je souvenirs kunt bemachtigen die nergens anders verkrijgbaar zijn.

Zonvakantie Kreta: activiteiten & tips Heraklion

10. Hippie dorp Matala

Aan de zuidkust van Kreta bevindt zich het hippie dorp Matala. Misschien heb je er ooit van gehoord, aangezien Matala wereldwijd bekend is geworden door de aanwezigheid van hippies. Het strand van Matala wordt omhuld door rotsformaties, waarin grotten te vinden zijn. In de jaren zestig hebben hippies deze holtes als hun thuisbasis gekozen en tot op heden kun je deze intrigerende grotten overdag verkennen. De spirit en ambiance uit die tijd zijn nog steeds voelbaar en geven Matala een unieke sfeer.

Zonvakantie Kreta: activiteiten & tips Matala

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *