Het is bijna onmogelijk om de stad Rome adequaat in woorden te beschrijven. Het samenstellen van een lijstje met bezienswaardigheden lijkt zelfs volkomen onhaalbaar. Rome is werkelijk één enorme openluchtmuseum waarbij je voortdurend omringd bent door prachtige en eeuwenoude gebouwen. In dit beknopte overzicht zal ik je echter de top 10 bezienswaardigheden van Rome presenteren. Op die manier kan je er tenminste zeker van zijn dat je tijdens jouw stedentrip naar Rome de meest adembenemende plekken hebt bezocht. Ben je klaar om mee te genieten van de hoogtepunten van deze fenomenale stad?

1. Colosseum

Het beroemdste bouwwerk in Rome is absoluut het Colosseum. Dit is niet zonder reden: deze voormalige arena is indrukwekkend en ademt geschiedenis aan alle kanten. Door het ontbreken van de vloer van de arena, krijg je een glimp van het gangenstelsel waar slaven, gladiatoren en wilde dieren tijdens het Romeinse rijk liepen op weg naar hun laatste gevecht. Het Colosseum is een van de meest bezochte attracties in Rome. Het wordt aanbevolen om vooraf tickets te reserveren, zodat je de lange wachtrij bij de kassa kunt vermijden. Je bestelt altijd een combinatieticket waarbij je het Colosseum combineert met het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel.

Citytrip Rome Colosseum

2. Romanum

Vlak naast het imposante Colosseum bevindt zich het beroemde Forum Romanum. Deze plek diende in oude tijden als het bruisende centrum van de welvarende stad Rome. Er zijn nog behoorlijk wat overblijfselen bewaard gebleven, en met een beetje verbeeldingskracht krijg je een glimp van de weelderige pracht die hier ooit moet hebben geheerst. Met het bovengenoemde combi-ticket krijg je tevens toegang tot dit historische Forum Romanum.

Citytrip Rome Romanum

3. Pantheon

Het Pantheon heeft in zijn uitgebreide geschiedenis vele verschillende doeleinden gekend, maar uiteindelijk is het een kerk geworden. Momenteel wordt het gebouw nog steeds als zodanig gebruikt. Het interessante is dat je zonder entreekosten naar binnen kunt gaan, waardoor er vrijwel altijd een lange wachtrij voor de deur staat. Gelukkig bestaat er ook de mogelijkheid om skip-the-line tickets te kopen, inclusief een audiotour. Hierdoor kun je niet alleen de wachtrij overslaan, maar krijg je ook direct meer informatie over deze buitengewone bezienswaardigheid in Rome.

Citytrip Rome Pantheon

4. Sint Pieter en het Vaticaans museum

Het Sint Pieter en het Vaticaans museum worden officieel niet beschouwd als onderdeel van Rome, aangezien ze zich in Vaticaanstad bevinden. Echter is het onmogelijk om deze twee plaatsen buiten beschouwing te laten in dit overzicht van de prachtigste bezienswaardigheden in Rome. De Sint Pieter Basiliek is het op een na grootste katholieke bouwwerk ter wereld en zijn grandeur is werkelijk overweldigend. Het uitgestrekte en indrukwekkende Sint Pieterplein kan echter niet tippen aan de majesteit van de basiliek zelf. Met afmetingen van 220 meter lang, 150 meter breed en een hoogte van maar liefst 138 meter zorgt de Sint Pieter ervoor dat je jezelf direct klein voelt. Wil je de lange wachtrij vermijden, dan is het handig om vooraf een kaartje voor de Sint Pieter te reserveren. Daarnaast is een bezoek aan het Vaticaans museum ook zeer aan te raden. Boek hierbij zeker een gids of audiotour, want dit zal je bezoek echt verrijken. Met een bezoek aan het Vaticaans Museum krijg je ook toegang tot de Sixtijnse Kapel.

Citytrip Rome Sint pieter

5. Basilica di Santa Maria Maggiore

De Santa Maria Maggiore, ook wel bekend als de Basiliek van Santa Maria Maggiore, is een adembenemende kerk gelegen in het hart van Rome. Dit architectonische meesterwerk zal je zeker verbazen en betoveren met zijn indrukwekkende schoonheid. Het is één van de grootste kerken in heel Rome en staat bekend om zijn prachtige schilderijen en fresco’s. Wanneer je een bezoek brengt aan deze buitengewone basiliek, raden we je zeker aan om naar boven te kijken. Het plafond is versierd met verbluffend gedetailleerde schilderingen die je bijna doen geloven dat er echte koepels en bollingen zijn waar eigenlijk geen fysieke structuur zichtbaar is. Wat het nog aantrekkelijker maakt, is dat de entree tot de Santa Maria Maggiore helemaal gratis is.

6. Piazza Navona

Piazza Navona is een van de meest bekende pleinen in Rome. Het is een levendig plein dat je absoluut niet mag missen als je de stad bezoekt. Vergeet vooral niet om een heerlijk ijsje te kopen bij gelateria Frigidarium en neem vervolgens plaats op een van de gezellige bankjes om het drukke publiek voorbij te zien komen. Let wel op: de prijzen op het plein zelf zijn behoorlijk hoog, maar gelukkig zijn er veel betaalbare opties te vinden in de omliggende wijk. Als bijkomstigheid kun je ook nog eens genieten van al die leuke winkeltjes in de straatjes rondom Piazza Navona. Al met al kun je hier gemakkelijk een halve dag doorbrengen terwijl je je vermaakt met alles wat deze buurt te bieden heeft.

Piazza Navona

7. Trevi Fontein

De Trevi Fontein is een van de meest bekende en opmerkelijke bezienswaardigheden in Rome, vergelijkbaar met het Colosseum. Het verhaal gaat dat als je een muntje met je linkerhand over je rechter schouder gooit, je ooit terug zult keren naar Rome in het gezelschap van een geliefde. Het aanschouwen van dit tafereel is werkelijk fascinerend, aangezien men hier bedolven wordt onder de massa mensen die hun geld in de fontein werpen. Elke nacht wordt de fontein geleegd en het totale bedrag wordt gedoneerd aan een goed doel. Een bezoek aan de Trevi Fontein vereist enige voorbereiding, want het is vrijwel altijd druk, of je nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds gaat. Als vuistregel geldt dat het in de middag en avonduren het meest chaotisch is. Desalniettemin bieden de vroege ochtenduren nog enige kans om te genieten van deze betoverende plek zonder al te veel mede-toeristen om je heen.

Trevi Fontein

8. Piazza del Popolo

In dit overzicht nemen we een kijkje op het tweede plein, genaamd Piazza del Popolo, ook wel bekend als het volksplein. Dit plein is aan de ene kant omgeven door twee identieke kerkgebouwen en aan de andere zijde prijkt de indrukwekkende Santa Maria del Popolo-kerk, naast de ooit imposante stadsmuur die vroeger als toegangspoort tot de stad diende. Achter dit bruisende plein bevindt zich Villa Borgese park met het aangrenzende Piazza Napoleone, waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht over het gehele plein en de prachtige stad Rome.

9. Engelenburcht

Wie ooit Angels & Demons heeft bekeken, zal ongetwijfeld bekend zijn met de adembenemende finale die zich afspeelt in de mysterieuze Engelenburcht. Oorspronkelijk diende dit imposante bouwwerk als een mausoleum, maar sinds 1870 heeft het een transformatie ondergaan en fungeert het nu als een museum waar je kunt kennismaken met de turbulente geschiedenis van de Engelenburcht. Hoewel het gebouw zelf niet per se bovenaan onze must-see lijst staat, mag de brug die naar de burcht leidt zeker niet overgeslagen worden. Deze wordt namelijk geflankeerd door tien prachtige engelen die als bewakers waken over de bezoekers, wat een betoverend schouwspel vormt.

10. Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen, een toeristische trekpleister in Rome. Bij een bezoek aan de trappen zal je merken dat er enkele jaren geleden ’s avonds een levendige sfeer hing. Mensen kwamen met eten en drinken om de hele avond op de trappen door te brengen. Helaas is dit nu niet meer toegestaan. Zodra je gaat zitten, klinkt het fluitje van een beveiliger en word je vriendelijk verzocht verder te gaan. Ondanks deze regel is het nog steeds de moeite waard om de trappen te bewonderen, vooral vanwege het prachtige uitzicht bij het beklimmen ervan.

Spaanse Trappen

Helemaal overtuigd van de stad Rome? Vind hier dan het hele aanbod van Rome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *