Als je van plan bent om naar Portugal op vakantie te gaan, wil je natuurlijk de beste reistijd Portugal weten. Het is handig om van tevoren even te controleren welke periode het meest geschikt is om naar het prachtige Portugal te reizen. Portugal is een van de warmste landen in Europa, en dat maakt het een perfecte bestemming om te genieten van het mediterrane klimaat. In de grafiek hieronder kun je heel eenvoudig zien wat de gemiddelde temperatuur is in Algarve, een populaire vakantieregio in Portugal. Met deze nuttige informatie krijg je meteen een duidelijk beeld van welke maanden het beste zijn voor jouw zonvakantie naar Portugal.

Klimaat zomermaanden

In de zomermaanden ontdekken vele reizigers Portugal als een geliefde bestemming. Deze populariteit is enigszins te wijten aan het warme, mediterrane klimaat en de geringe kans op neerslag. Vooral in de Algarve is de hoeveelheid regen bijzonder laag gedurende deze tijd van het jaar. Gedurende zo’n 300 dagen schijnt hier de zon, terwijl de temperaturen al snel hun weg vinden naar aangename hoogtes van wel 28 graden! Hierdoor staat de Algarve bekend als een van Europa’s meest stralende bestemmingen. De eerste maand waarin je echt kunt genieten van zomerse vibes is mei, maar juli en augustus zijn onbetwist de heetste maanden van allemaal. In deze betoverende periode kun je met volle teugen genieten van gemiddelde temperaturen rond de 24 graden en zo’n 12 uur zon per dag. Langs de kust is die hitte trouwens uitstekend te verdragen dankzij het verkoelende briesje dat er waait.

Het groene Noord-Portugal verschilt echter in temperatuur van het zuiden van het land. Voor mensen die de hitte van het zuiden te veel vinden, is het noorden een perfecte plek om te verblijven tijdens de zomermaanden. Het milde zeeklimaat zorgt voor aangename zomers met een gemiddelde temperatuur van 21 graden. Vooral in augustus is het strand een heerlijke plek om te zijn, omdat dit de droogste én warmste maand van het jaar is in Noord-Portugal. Slechts 20 millimeter regen valt er in deze maand, vergeleken met 180 millimeter in de natste maand. Als je drukte wilt vermijden, dan is september de ideale maand voor rustig nazomerweer. In deze periode kun je ook genieten van een verfrissende duik, aangezien de zeetemperatuur rond de 20 graden ligt. Kortom, Portugal is gedurende de zomermaanden een fantastische bestemming om van de zon te genieten.

Klimaat wintermaanden

De winterperiode in Portugal verschilt sterk van Noord-Europa en is veel milder en rustiger. De temperatuur blijft gemiddeld tussen de 12 en 16 graden in Zuid-Portugal, zelfs tijdens de koudste maand van het jaar. Het weer wordt echter wel koeler en regenachtiger in de winter, waardoor deze periode niet ideaal is om Portugal te bezoeken. Vooral december tot februari zijn de koudste maanden in de Algarve, met een gemiddelde temperatuur van 12 graden in januari. De meest regenachtige periode valt tussen oktober en februari, waarbij december de natste maand is met 117 millimeter neerslag. Maar als je toch naar Zuid-Portugal wilt reizen in deze tijd, is oktober een betere keuze. In oktober is de gemiddelde temperatuur rond de 19 graden en valt er slechts 57 millimeter neerslag per maand. Dit maakt het een ideale gelegenheid om even weg te gaan!

De winters in het noorden van Portugal zijn over het algemeen onvoorspelbaarder dan de zomers. Tijdens deze maanden kan het behoorlijk nat en koud zijn. De wintermaanden verrassen echter met lentetemperaturen van ongeveer 13 graden Celsius. Het is zelfs mogelijk dat je midden in de winter geen jas hoeft te dragen! Maar wees voorbereid op de neerslag, want er valt gemiddeld 150 millimeter regen per maand. Ondanks het regenachtige weer is dit gebied altijd heerlijk groen, waardoor het een uitstekende plek is om te fietsen en wandelen.

Beste reistijd

Er is veel variatie in het klimaat van Portugal gedurende het jaar. Voor degenen die op zoek zijn naar een zonovergoten vakantie, zijn de maanden juli en augustus perfect. In deze tijd van het jaar is de temperatuur constant en aangenaam zacht, vooral in de Algarve, waar het gemiddeld 24 graden is. Bovendien valt er in deze regio slechts 10 millimeter neerslag per maand en schijnt de zon maar liefst 12 uur per dag. Maar ook Noord-Portugal heeft veel te bieden, met name voor diegenen die liever genieten van mildere temperaturen. In augustus bedraagt ​​de gemiddelde temperatuur hier 19 graden en er valt slechts 20 millimeter neerslag gedurende de hele maand. Het noorden van Portugal is dan ook een fantastische uitvalsbasis voor wie op zoek is naar wat koelte tijdens de warme zomermaanden.

Beste reistijd Portugal
Max temp.Min temp.
Temperatuur januari138
Temperatuur februari128
Temperatuur maart149
Temperatuur april1811
Temperatuur mei2316
Temperatuur juni2719
Temperatuur juli2921
Temperatuur augustus2923
Temperatuur september2618
Temperatuur oktober2216
Temperatuur november1812
Temperatuur december149

Vind hier het gehele aanbod van Portugal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *