Stedentrip Lissabon

Lissabon is een stad die je moet ervaren tijdens een Europese stedentrip! Deze bruisende stad trekt niet alleen aan met bezienswaardigheden, maar juist ook met zijn unieke charme. In de doolhof van kleurrijke steegjes vind je trams die door de straten slingeren, terwijl mensen gezellig buiten op terrassen zitten. De sfeer in Lissabon is ontspannen en je zult je hier moeiteloos 3 tot 4 dagen vermaken. Wij hebben meerdere keren Lissabon bezocht en alle beste tips verzameld om jouw verblijf onvergetelijk te maken. In deze blog delen we alles wat essentieel is voor jouw geplande stedentrip naar Lissabon! Van geweldige activiteiten en bezienswaardigheden tot niet-te-missen hotspots; we hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet. Maar dat is nog niet alles! We geven je ook handige informatie over het openbaar vervoer, accommodaties en andere praktische tips die jouw reis soepel laten verlopen.

Lissabon Card

Als je deze blog leest, is de kans groot dat je op zoek bent naar informatie of al een stedentrip naar Lissabon gepland hebt. Wil je geld besparen tijdens je verblijf in Lissabon? Dan raad ik je aan om vooraf de Lisbon Card online aan te schaffen. Met deze officiële toeristenkaart krijg je 24, 48 of 72 uur lang toegang tot wel 39 verschillende bezienswaardigheden zowel in als rondom Lissabon. Bovendien kun je onbeperkt gebruikmaken van bussen, trams en metro’s. Deze kaart is absoluut onmisbaar als je tijdens jouw stedentrip binnen enkele dagen zoveel mogelijk wilt ontdekken. Zorg ervoor dat je de kaart van tevoren aanschaft via deze link.

Bezoek het Mosteiro dos Jerónimos

Lissabon biedt talloze bezienswaardigheden die het verkennen waard zijn. Eén plek die je absoluut niet mag missen is het Mosteiro dos Jerónimos, een klooster dat dateert uit de 16e eeuw. Gelegen in de historische wijk Belém, straalt dit monumentale gebouw een onmiskenbare charme uit. Het is dan ook geen verrassing dat het toegevoegd is aan de lijst van werelderfgoed. Het Mosteiro dos Jerónimos heeft meer dan honderd jaar gekost om te bouwen, wat resulteerde in een meesterwerk van architectuur en design. Bij aankomst word je direct betoverd door de prachtige details en indrukwekkende structuur. Om zo optimaal mogelijk van deze ervaring te genieten, raad ik je aan om skip-the-line tickets vooraf te bestellen via deze link. Hierdoor vermijd je de vaak lange wachtrijen ter plaatse en kun je direct beginnen met het verkennen van deze bijzondere locatie.

Bezoek het Mosteiro dos Jerónimos
Stedentrip Lissabon

Ritje in tram 28

Er zijn vele manieren om het oude centrum van Lissabon te verkennen, maar de snelste en leukste is zonder twijfel met een ritje in de historische tram 28. Deze tram baant zich moedig een weg door smalle straatjes en steile hellingen, terwijl hij je meeneemt naar de rijke geschiedenis van de stad. Als je echter voor Tram 28 staat en een eindeloze rij mensen ziet wachten, kun je altijd nog kiezen voor Tram 12E als een prachtig alternatief. Hoewel deze tram een kortere route volgt, biedt hij toch dezelfde sfeervolle ervaring die je zoekt. Een kaartje bemachtigen is eenvoudig, je koopt deze gewoon rechtstreeks bij de charmante bestuurder voor slechts €3,-.

Ritje tram 28

Torre de Belém beklimmen

Een andere fascinerende plek om te bezoeken in Lissabon is de prachtige Torre de Belém. Deze historische toren, die grenst aan het Jerónimos klooster, behoort ook tot het werelderfgoed van Lissabon. De 16e-eeuwse Torre de Belém bevindt zich aan de waterkant, op exact dezelfde plek waar ontdekkingsreiziger Vasco da Gama zijn epische reis naar het onbekende begon. Wanneer je de toren beklimt, word je beloond met een adembenemend uitzicht over de rivier de Taag. Wil je vooraf kaarten bestellen en de wachtrij overslaan, bestel dan via deze link.

Stedentrip Lissabon Torre de Belém

De Golden Gate Bridge van Lissabon

Een van de meest opvallende kenmerken van Lissabon is de Ponte 25 de Abril, ook wel bekend als de Golden Gate Bridge van Lissabon. Deze brug heeft een sterke gelijkenis met de beroemde rode brug in San Francisco. Als je meer wilt weten over het bouwproces van deze bijzondere brug, dan is de Pillar 7 Bridge Experience absoluut iets voor jou. Hier kun je jezelf bevinden in een van de pilaren van de brug en via een verbluffende en interactieve virtual reality-ervaring leer je alles over hoe deze indrukwekkende constructie tot stand is gekomen. Na deze ervaring brengt een lift je naar het observatieplatform waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht over Lissabon en de majestueuze Taag-rivier.
De Pillar 7 Bridge Experience is gratis voor houders van een Lisboa Card en kost anders slechts enkele euro’s, dus het is absoluut een bezoek waard.

De Golden Gate Bridge

Fietstour

In het verleden was het in Lissabon niet echt een haalbare keuze om te gaan fietsen, gezien de afwezigheid van fietspaden. Gelukkig is dit sinds enige jaren aanzienlijk veranderd en biedt de stad nu voldoende mogelijkheden voor fietsers. Zelf heb ik een geweldige fietstocht gemaakt met Baja Bikes, een Nederlandse organisatie. Zij zijn bekend met de mooiste fietsroutes in de stad en laten je onderweg de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon ontdekken. Het is absoluut aan te bevelen als je in korte tijd de stad beter wilt leren kennen. Via deze link kun je de tour boeken.

Ontdek het grootste plein: Praça do Comércio

Een van de meest prachtige pleinen in Lissabon is Praça do Comércio. Ooit stond hier een paleis, maar helaas werd het verwoest tijdens een hevige aardbeving in 1755. De omvang van de schade was dermate enorm dat na twee decennia enkel de prachtige triomfboog werd herbouwd. Deze boog staat ook wel bekend als de ‘Poort naar Lissabon’. Het oversteken ervan leidt je rechtstreeks naar het bruisende centrum van deze stad. Als je aan de andere kant van het plein staat, zul je merken dat de rivier de Taag zich uitstrekt voor je ogen. Langs de rivieroever loopt een prachtige boulevard waarlangs je heerlijk kunt wandelen en genieten van het uitzicht op het kabbelende water. 

Praça do Comércio

LX Factory

Een zeer trendy en verrassende plek in Lissabon is de bekende Lx Factory. Dit voormalige industriële complex barst van de unieke boetiekjes, gezellige eetgelegenheden en sfeervolle terrasjes. Wanneer je een bezoek brengt aan Lissabon, zou ik absoluut aanraden om de Lx Factory niet over te slaan. De locatie bevindt zich net buiten het centrum, pal onder de iconische Ponte 25 Abril, ook wel bekend als de “Golden Gate Bridge” van Lissabon.

LX Factory

De Santa Justa Ligt

Een fascinerende plek in Lissabon is de Santa Justa Ligt. Deze stalen constructie trekt onmiddellijk de aandacht, midden in de bruisende stad. De 45 meter hoge lift verbindt de levendige wijk Baixa met het charmante Bairro Alto. Het vormt een prachtig schouwspel om deze lift te bewonderen en het is leuk om even daar naartoe te wandelen en er een foto van te maken. Als je besluit om met de lift naar boven te gaan, kost dit €5,-. Vanaf dit punt geniet je van een adembenemend panorama-uitzicht over het schilderachtige landschap van Lissabon. Ben je in het bezit van een dagkaart voor de metro in Lissabon of wellicht een Lisboa Card? Indien dat het geval is, dan heb ik goed nieuws voor jou! Je kunt namelijk kosteloos gebruik maken van de adembenemende Santa Justa-Lift.

Carmoklooster

Het Carmoklooster, ook wel bekend als het Convento da Ordem do Carmo, is een adembenemend vervallen complex bestaande uit een kerk en een klooster. Deze prachtige locatie bevindt zich op de grens tussen de levendige wijken Baixa en Chiado. Helaas hebben beide gebouwen ernstig geleden onder de verwoestende aardbeving die Lissabon in 1755 trof. In plaats van simpelweg te kiezen voor restauratie, is er wijselijk besloten om deze ruïnes in hun huidige staat te behouden. Persoonlijk vind ik dit een bewonderenswaardige keuze! Wanneer je door de nu slechts gedeeltelijk intacte kerk loopt en omhoogkijkt naar de helderblauwe lucht, word je werkelijk overweldigd door een uniek spektakel. Het toont met kracht de immense impact van die allesverwoestende aardbeving.

Proef de pasteis de nata

Een reisje naar Lissabon is niet volledig zonder te genieten van pasteis de nata. Deze verrukkelijke mini-bladerdeegbakjes gevuld met zoete gele room zijn geweldig! Je kunt ze bijna overal op elke straathoek vinden, maar voor de allerbeste moet je naar de wijk Belém in Lissabon gaan. Bakkerij Pastéis de Belém is een authentieke bakkerij waar ze deze lekkernijen volgens een geheim recept bereiden. Daarom mag alleen deze bakkerij ze Pastéis de Belém noemen, want elders in Portugal staan ze bekend als Pastéis de Nata. Een pastel de nata smaakt extra lekker met wat kaneel en poedersuiker, geserveerd naast een espresso. Een andere plek die wij absoluut aanbevelen is Manteigaria, te vinden op verschillende locaties in Lissabon.

Bezoek de oudste wijk: Alfama

Alfama, de oudste wijk van Lissabon, is in mijn ogen absoluut een van de meest prachtige wijken. De straatjes zijn nauw en de vele trappetjes voegen hier een mooie dynamiek aan toe. Wat ook niet te missen is, zijn de traditionele tegeltjes en de knusse terrasjes die her en der verstopt zitten. Deze wijk herbergt talloze verborgen plekjes waar je kunt verdwalen en genieten van het rijke historische erfgoed dat er te vinden is.

De leukste restaurant tips

Er is geen tekort aan geweldige eetgelegenheden in Lissabon, dus het vinden van een leuk restaurantje is absoluut geen uitdaging. Met een overvloed aan hippe foodspots en gezellige cafes om uit te kiezen, kun je op elke straathoek iets lekkers vinden. Maar natuurlijk hebben wij ook onze persoonlijke favorieten die we graag met je delen. Dus als je op zoek bent naar de beste plekjes om te eten in Lissabon, bekijk dan zeker onze tips!

 • Seagull Method Cafe
 • Heim Cafe
 • Fauna & Flora
 • Sophia
 • Damas
 • A Cevicheria
 • Taberna Sal Grosso
 • Bar Boca
 • Basilio
 • Comoba
 • Augusto

Vervoer Lissabon

De bezienswaardigheden in Lissabon zijn verspreid over diverse wijken, waardoor je de stad op een unieke manier kunt ontdekken. Het landschap is behoorlijk heuvelachtig, wat zorgt voor een bijzondere ervaring tijdens het verkennen van de stad. Bovendien wil je waarschijnlijk in korte tijd zoveel mogelijk doen en zien, daarom is het handig om gebruik te maken van het efficiënte openbaar vervoer dat Lissabon te bieden heeft. Gelukkig heb je verschillende opties tot je beschikking, waardoor je jouw reis gemakkelijk kunt plannen en aanpassen aan jouw voorkeuren.

Vanaf de luchthaven naar Lissabon: de gemakkelijkste en voordeligste manier om het centrum te bereiken, is met behulp van de metro. In Google Maps kun je duidelijk zien welke metro je moet nemen, afhankelijk van welke wijk je verblijft. Als dit niet jouw voorkeur heeft, kun je ook deze shuttle reserveren.

Het openbaar vervoer in Lissabon: is zeer uitgebreid, met trams, bussen, treinen en metro’s die door de hele stad rijden. Om van deze diensten gebruik te maken, kun je bij een automaat een herbruikbare kaart aanschaffen. Deze kaart kan telkens weer opgeladen worden met verschillende zones, afhankelijk van je reisbehoeften. Het aanschaffen van de kaart kost slechts €0,50 cent, wat eenmalig is. De kosten per rit bedragen meestal rond de €2,-.

Reizen met de taxi: biedt een uitstekend alternatief om zowel korte als iets langere afstanden te overbruggen. Een optie die hierbij zeker het overwegen waard is, betreft de diensten van Uber. Het is dat het relatief voordelig is, vooral wanneer je met meer dan 2 personen reist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *