In de prachtige stad Athene waan je jezelf in het rijke verleden van de oude Grieken. Hoewel Athene niet overweldigend veel bezienswaardigheden heeft, zijn er meer dan genoeg activiteiten voor een stedentrip Athene. Je kunt je makkelijk twee tot drie dagen optimaal vermaken. Of je nu kiest voor een weekendje weg of als ontspannende startpunt van je rondreis door het prachtige Griekenland, deze stad zal je zeker niet teleurstellen. Hier delen we graag onze tips van de mooiste bezienswaardigheden tot trendy hotspots.

Akropolis Athene

Een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden in Athene is de indrukwekkende Akropolis. Deze imposante structuur is gebouwd bovenop een massieve tafelberg die oprijst tot een hoogte van maar liefst 156 meter en kan vanuit alle hoeken van de oude stad bewonderd worden. Oorspronkelijk werd het geconstrueerd als een strategisch verdedigingsfort in de 5e eeuw v.Chr., maar later onderging het een transformatie tot een complex van tempels. Het Parthenon, gewijd aan de godin Athena, is veruit het meest bekende bouwwerk op de Akropolis. Als belangrijkste toeristische attractie van Athene verdient deze plek absoluut een bezoek, en het is dan ook raadzaam om zo vroeg mogelijk te gaan. De deuren openen al om 08:00 uur, wat je de perfecte gelegenheid biedt om in alle rust te genieten van zowel de magnifieke bouwkunsten als het adembenemende uitzicht over Athene. Tip, bestel vooraf kaarten hierdoor kun je de wachtrij skippen: check hier de tickets.

Stedentrip Athene Akropolis

Akropolis museum

Wanneer je een bezoek brengt aan de Akropolis, heb je ook direct de mogelijkheid om het Akropolismuseum te verkennen. In dit museum tref je een overvloed aan opgegraven artefacten afkomstig van de Akropolis, evenals archeologische overblijfselen van de bouwwerken en tempels die de Akropolis sierden. Je zult hier zelfs een selectie aan sculpturen uit het glorieuze Parthenon kunnen bewonderen. Het museum leidt je door informatie omtrent de rijke geschiedenis van deze historische plek heen. Bestel hier alvast jouw entreeticket.

Dionysustheater en het Odeon van Herodes

Langs het Parthenon, ontdek je het Dionysustheater en het Odeon van Herodes. Deze theatergebouwen waren van groot belang in Athene. In de 5e eeuw werd het Dionysustheater gebouwd, waar maar liefst 17.000 mensen tegelijkertijd genoten van jaarlijkse festiviteiten ter ere van de god Dionysus. Met talloze dansoptredens en toneelstukken kwam de viering tot leven. Nog eerder, in de 1e eeuw v.Chr., verrees het kleinschaligere Odeon van Herodes, dat plaats bood aan ongeveer 5.000 toeschouwers. Beide bouwwerken waren prachtig versierd en vormden samen het culturele hart van Athene.

Stedentrip Athene

Oude Agora

In vroeger tijden was de oude Agora van Athene het kloppende hart van de stad, een centrum vol bedrijvigheid. De betekenis van Agora in het oude Grieks reikt echter verder dan enkel een marktplaats – het vertegenwoordigde een veelvoud aan functies. Hier vonden niet alleen de handelsactiviteiten plaats, maar ook de belangrijkste gebouwen op het gebied van bestuur en rechtspraak waren hier te vinden. Binnen dit historische decor schittert de Tempel van Hephaistos als absolute blikvanger. Dit bouwwerk stamt uit de 5e eeuw voor Christus en behoort tot één van de meest voortreffelijk bewaarde overblijfselen uit de Griekse oudheid.

Stedentrip Athene Oude Agora

De bruisende wijk Plaka

Wanneer je jezelf in Athene bevindt, is het absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen aan de bruisende wijk Pláka. Deze wijk behoort tot de meest sfeervolle wijken van Athene en herbergt gezellige terrasjes en unieke souvenirwinkeltjes. Niettegenstaande het toeristische karakter straalt deze buurt een authentieke sfeer uit en kenmerkt zich door een kleurrijke uitstraling. In deze buurt tref je diverse monumenten aan die je kunt bewonderen, maar je kunt natuurlijk ook simpelweg genieten van een wandeling door de kronkelige steegjes en de sfeer tot je laten komen. Het is hier altijd levendig en er valt altijd iets te beleven.

Het Monastirákiplein

Het Monastirákiplein, gelegen in het hart van Athene, is een bruisende en levendige plek. Het is een centraal punt in de drukke wijk Monastiráki en trekt veel bezoekers aan. De omgeving van het plein wordt gekenmerkt door verschillende prachtige kerken en fascinerende musea die je kunt ontdekken. Een leuke bijkomstigheid is dat je hier ook uitstekend kunt winkelen in de populaire winkelstraat Ermou. Het plein zelf ademt een gezellige ambiance uit, waar je kunt genieten van heerlijk eten en drinken. Bovendien vindt er elke zondag een interessante vlooienmarkt plaats.

Fietstocht

Tijdens je ontdekkingstocht in Athene is het vanzelfsprekend dat je alle hoogtepunten van deze prachtige stad wilt verkennen. Een uitstekende manier om dit te bereiken is door middel van een fietstocht. Hierdoor heb je de mogelijkheid om op een relaxte wijze de bezienswaardigheden van Athene te bewonderen, zelfs tijdens de warmste uren van de dag. Baja Bikes biedt een breed scala aan diverse fietstours, inclusief tours onder begeleiding van Nederlandse gidsen. Op deze manier beleef je binnen één dag alle essentiële attracties en hoogtepunten die Athene te bieden heeft.

Nationale tuin van Athene

Het Zappeion Park, ook wel bekend als de nationale tuin van Athene, is een oase van groen in het hart van de stad. Te midden van het bruisende centrum, vlakbij het parlementsgebouw en enkele musea, biedt deze tuin een unieke mix van prachtige objecten en historische ruïnes. Een paradijs voor liefhebbers van natuur en geschiedenis.

Op een rooftop bar een cocktail drinken

Athene heeft een overvloed aan dakterrassen! Er zijn er vooral veel rondom het centrale plein van Monastiraki. En vanuit elk terras heb je een prachtig uitzicht op de Akropolis – de ene locatie biedt wellicht een beter zicht dan de andere. Het is echt geweldig om hier te zijn tijdens de adembenemende zonsondergang. Hier zijn een paar aanbevelingen voor dakterrassen in Athene:

  • Attic Urban: een prachtige bar, de sfeer is geweldig en ze bieden een interessante selectie aan. En laten we vooral het adembenemende uitzicht op de stad en de Akropolis niet vergeten.
  • Prasini Tenta, gelegen op de Lycabettus-heuvel, is absoluut de moeite waard. Hoewel het een steile klim vergt, wordt dit ruimschoots beloond met adembenemende uitzichten!
  • Anglias Athens: een dakterras vol mediterrane ambiance, waar grote planten, kleurrijke stoelen en schattige kussentjes zorgen voor een levendig geheel. Vanaf de ene kant geniet je van het uitzicht op het plein in Monastiraki, terwijl aan de andere kant de majestueuze Akropolis prijkt.
Stedentrip Athene Attic Urban

Little Kook

Stap in de betoverende wereld van Pittaki Street, waar het themacafé Little Kook centraal staat. Bij Little Kook laten ze geen enkel seizoen onbenut, je wordt telkens weer verrast met een nieuw thema. Hier is werkelijk alles te bewonderen, van draken tot zuurstokken. Het personeel draagt zelfs outfits die helemaal op het thema zijn afgestemd. Geniet hier van een heerlijke maaltijd met een verrukkelijk gebakje, maar wees voorbereid op wat hogere prijzen. Mocht je niet willen eten, dan is het nog steeds de moeite waard om gewoon door Pittaki Street te wandelen, want alleen al dat is een attractie op zich. ’s Avonds wordt deze plek nog extra bijzonder door de kleurrijke verlichting die alles nog sprookjesachtiger maakt.

Little Kook

Leukste Restaurants in Athene

Joshua Tree: Het interieur straalt jeugdigheid en trendy vibes uit, net als het gevarieerde publiek dat hier graag vertoeft. Op de menukaart vind je biologische, veganistische en vegetarische gerechten. Of je nu zin hebt in taartjes, koffie of cocktails het is er allemaal. Maar vooral tijdens de lunch is het een bruisende hub in Athene waar je absoluut geweest moet zijn.

Kuzina: Gastronomisch genieten doe je bij Kuzina. Mits tijdige reservering, kun je plaatsnemen op het adembenemende dakterras en proeven van de fantastische gerechten met een prachtig uitzicht op de Akropolis.

Ermou 18 Beyond the Horizon: Athene biedt een scala aan dakterrassen en restaurants. Een van deze dakterrassen bevindt zich echter op een totaal afgelegen locatie, verstopt in de Kalverstraat. Hier, in een nauw steegje, stuit je op verrassend genoeg een kantoorgebouw. Zodra je de bovenste verdieping hebt bereikt, zal het je niet ontgaan dat ik gelijk heb wanneer ik zeg: dit is een GEWELDIGE hotspot! Hier kun je heerlijk dineren of gewoon genieten van een kopje koffie.

O Kostas: Bezoek O Kostas als je verlangt naar een verrukkelijk broodje Gyros. Dit charmante eettentje biedt enkel afhaalmaaltijden aan.

Falafellas: Hier vind je de meest verrukkelijke broodjes Falafel in Athene. Ondanks dat er vaak een rij staat, hoef je gelukkig nooit lang te wachten. Het is hier zelfs mogelijk om alleen af te halen.

Dos Gardenias: In de straat vol eetgelegenheden ontdekten we Dos Gardenias. Dit restaurant verraste ons met hun selectie van pintxos – eigenlijk meer tapas – maar dan met een Cubaanse twist. De sfeer is er werkelijk fantastisch met gezellige muziek en uiterst vriendelijk personeel.

Stedentrip Athene

Helemaal overtuigs van deze geweldige stad? Bekijk snel ons hele aanbod hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *